MK & MB & GB:   cestovatelský deník  2016

 

China - Čínská lidová republika je rozdělena na 22 provincií (Hebei, Shanxi, Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Shaanxi, Gansu, Qinghai, Shandong, Jiangsu, Zhejiang, Anhui, Jiangxi, Fujian, Henan, Hubei, Hunan, Guangdong, Sichuan, Guizhou, Yunnan, Hainan), 5 autonomních oblastí (Vnitřní Mongolsko, Ningxia, Xinjiang, Guangxi, Tibet) a 4 municipality (samosprávná města – Beijing, Shanghai, Tianjin, Chongqing). Součástí ČLR jsou také 2 zvláštní administrativní oblasti (Hong Kong, Macao) s vlastními vládami, právními systémy a ústavními dokumenty, v otázkách zahraniční politiky a obrany však podléhají ústřední vládě.

Beijing - Peking je velkoměstem v pravém slova smyslu. Většina evropských velkoměst je ale na hony vzdálená tomu, co vás čeká v Číně.

Velká čínská zeď - Jako dračí hřbet se napříč krajinou severní Číny táhne předlouhá a mýty opředená Velká čínská zeď. Jako řada dalších věcí z Číny i Velká čínská zeď je ověnčena mnoha superlativy – největší stavba v dějinách lidstva, nejdelší konstrukce, největší pohřebiště a další.

Shanghai - Šanghaj je nejen kosmopolitní a moderní město, ale i finanční a ekonomické centrum. Slévá se tu dohromady moderní a tradiční čínská architektura. Ve čtvrti Pudong se můžete procházet pod mrakodrapy a druhou nejvyšší budovou světa – Shanghai Tower (výška 632 metrů). Součástí moderního města je i stará čtvrť s malebnými starými domečky, křivolakými špinavými uličkami, na kterých se konají trhy s všelijakými potravinami. Až vás omrzí moderní architektura, stačí zajít do francouzské čtvrti, kde jsou nízké domečky, malé krámky a ulice lemované platany, které poskytnou příjemné útočiště před sluncem.

Longji Terraces - Vesnice Ping´an leží přímo uprostřed Longjinských rýžových teras, kde pěstování rýže bylo ještě nedávno jediným zdrojem obživy místních obyvatel. Rýže se na terasách pěstuje na jižních svazích v nadmořské výšce 600-800 metrů. První rýžové terasy se zde začaly budovat před 800 lety a tradice pěstování rýže tu stále trvá. Terasy i po mnoha stovkách let vypadají bezchybně, a i když jsou políčka skoro pořád zaplavena vodou, půda drží za každého počasí. Je to tím, že terasy nejsou pouze z hlíny. Jsou to vlastně malé zdi z cihel, které jsou následně překryty hlínou. Zavlažují se shora dolů. Mezi políčky je vypracován propracovaný systém zavlažování. Voda po dosažení požadované výšky (cca 10 cm) odtéká do nižších pater, a proto je hladina vody ve vyšších patrech stále konstantní.

Sanya (Hainan) - Ostrov Hainan (nazývaný též Hawají Číny) je tropickou perlou Číny. Na nejjižnějším cípu ostrova se nachází hlavní turistické centrum – město Sanya, odkud je to jen kousek na krásné písečné pláže, mezi nimiž přední místo zaujímá 7 km dlouhá a vyhledávaná pláž Yalong Wan.